Stedumerweg 28   9919 TE Loppersum  0596-551214  info@eikemaheert.nl

fruit

Biologische appelboomgaarden

Eikemaheert heeft 3 kleine biologische appelboomgaarden, die samen een kleine 2 hectare beslaan, verdeeld over drie kippenuitlopen. In de derde uitloop is daarnaast kleinfruit geplant (pruimen, rode bessen, zwarte bessen, kruisbessen en frambozen).

De fruitgaarden hebben een meerdere doelen: beschutting en een prettige omgeving bieden aan de kippen, verse & gezonde biologische vruchten kunnen aanbieden op de boerderij en ons helpen aan de nodige inkomsten.

Alle appels worden gebruikt: als handappel of in heerlijk appelsap.

Presentatie nieuwe cider 28 mei

Doggerland Craft Cider presenteert op zaterdag 28 mei een nieuwe, lokale appelcider. Een unieke cider van één appelras, geteeld op Eikemaheert in...

Filmpje: schoffel en trekker

Begin april 2018 leverde de firma Hissink & Zonen uit Oeken ons een prachtige nieuwe machine, waarmee de boomstroken onder de appelbomen vrij...

Wij telen 5 rassen appels:

Alkemene

zomerappel: hard, stevig, fris en zoet

Santana

zomerappel: hard, stevig, fris en zoet

Natyra:

winter/ voorjaarsappel: hard, sappig, met wijnbalaroma

Freya

idem, in 2021 aangeplant

Rode van Boskoop

een reinette, heerlijk voor moes etc (aanplant 2021)

Biodiversiteit

We stimuleren in en rond de boomgaarden de biodiversiteit. Tussen de boomsingels rondom de boomgaarden staan bolgewasjes, kruiden en op open plekken hier en daar een  kweepeer, peer, druif, oude meidoorn, berk of knotwilg. Tussenin zaaien we bloemen.

Door zo vroeg, zo veelzijdig en zo lang mogelijk bloei te creëren, is er ook vroeg in het voorjaar voedsel voor insecten. Hommels, wilde bijen en zweefvliegen bestuiven het fruit; lieveheersbeestjes eten luizen. We willen graag nog wat meer vogels, zoals mezen, die ook rupsen kunnen eten.

Alles heeft zijn prijs

Zo hopen we de boomgaard robuust en gezond te houden al weten we dat dit geen garantie is. Zo snoepen reeën van de bloemknoppen, knagen woelmuizen aan boomwortels, pikken vogels in plukrijpe appels, zijn lieveheersbeestjes vaak te laat bij het bestrijden van luizen, boort de fruitmot lelijke gaten er altijd en ga zo maar door.

Dat hoort bij natuurinclusief boeren en daarom betaal je wat meer voor onze producten. Fruit met motteneitjes gaan naar de kippen, en van alleen optisch aangetast fruit laten we heerlijk sap persen.

Fruitteelt in Loppersum

appels eikemaheert

‘Kun je in het hoge noorden wel fruit telen?’, vragen mensen ons regelmatig. Klik op de afbeelding om het antwoord te lezen.

fruitteelt-in-het-noorden

Onze appels gaan naar de groothandel, maar zijn tot februari ook lokaal verkrijgbaar bij: