Stedumerweg 28   9919 TE Loppersum  0596-551214  info@eikemaheert.nl

fruit

Biologische appelboomgaarden

Eikemaheert heeft 3 kleine biologische appelboomgaarden, die samen een kleine 2 hectare beslaan, verdeeld over drie kippenuitlopen. In de derde uitloop is daarnaast kleinfruit geplant (pruimen, rode bessen, zwarte bessen, kruisbessen en frambozen).

De fruitgaarden hebben een meerdere doelen: beschutting en een prettige omgeving bieden aan de kippen, verse & gezonde biologische vruchten kunnen aanbieden op de boerderij en ons helpen aan de nodige inkomsten.

Alle appels worden gebruikt: als handappel of in heerlijk appelsap.

Column Piet: putters en kaardenbollen

  De putter in de bessenstruik, als vastgeplakt op zijn suikereitjes, hadden we al een week eerder ontdekt bij het plukken. Heel beleefd...

Supersnelle bessencake

  In de zomer is er overal fruit. Eerst het zachtfruit: aardbeien, allerlei bessen, pruimen, frambozen en dan natuurlijk de appels en peren....

Fruitroute Fivelboezem

Visit Wadden heeft op maandag 17 oktober 2022 op Eikemaheert de Culinaire Waddenweken geopend en een fietsroute langs fruittelers op het Hogeland...

Woelmuizenbestrijder Olke

Sinds het voorjaar van 2020 wordt onze boomgaard enorm geplaagd door woelmuizen. Door het natte najaar en daarna enorme droogte hebben we de...

Wij telen 5 rassen appels:

Alkmene

zomerappel: fris en zoet

Uitverkocht

Santana

zomer- en herfstappel: hard, stevig, friszuur Uitverkocht

Natyra

winter/voorjaars-appel: hard, sappig, veel aroma, een topper! Slechte oogst, uitverkocht

Freya

Zomer/najaar:  knapperig, aromatisch met zuurtje.

Uitverkocht.

Rode van Boskoop

een reinette, heerlijk voor appelmoes en -taart

Uitverkocht

Wij telen ook:

Aalbessen

Rode bessen, zuur en fris, 3 rassen

Zwarte bessen

Sterk van smaak, supergezond

Kruisbessen

rode en gele, de smaak van vroeger

Frambozen

Het koninginnetje onder het kleinfruit

Bramen

Wie is er niet gek op? Aangeplant in 2022

Onze appels zijn helaas ook uitverkocht bij:

Biodiversiteit

We stimuleren in en rond de boomgaarden de biodiversiteit. Tussen de boomsingels rondom de boomgaarden staan bolgewasjes, kruiden en op open plekken hier en daar een  kweepeer, peer, druif, oude meidoorn, berk of knotwilg. Tussenin zaaien we bloemen.

Door zo vroeg, zo veelzijdig en zo lang mogelijk bloei te creëren, is er ook vroeg in het voorjaar voedsel voor insecten. Hommels, wilde bijen en zweefvliegen bestuiven het fruit; lieveheersbeestjes eten luizen. We willen graag nog wat meer vogels, zoals mezen, die ook rupsen kunnen eten.

Alles heeft zijn prijs

Zo hopen we de boomgaard robuust en gezond te houden al weten we dat dit geen garantie is. Zo snoepen reeën van de bloemknoppen, knagen woelmuizen aan boomwortels, pikken vogels in plukrijpe appels, zijn lieveheersbeestjes vaak te laat bij het bestrijden van luizen, boort de fruitmot lelijke gaten er altijd en ga zo maar door.

Dat hoort bij natuurinclusief boeren en daarom betaal je wat meer voor onze producten. Fruit met motteneitjes gaan naar de kippen, en van alleen optisch aangetast fruit laten we heerlijk sap persen.

Fruitteelt in Loppersum

‘Kun je in het hoge noorden wel fruit telen?’, vragen mensen ons regelmatig. Klik op de afbeelding om het antwoord te lezen.

fruitteelt-in-het-noorden