Stedumerweg 28   9919 TE Loppersum  0596-551214  info@eikemaheert.nl

kip

kemperkip

Eikemaheert houdt biologische vleeskippen en levert die aan kwaliteitsmerk KemperKip. De kippenschuur die er al was, is opgedeeld in drie afdelingen. Elke afdeling heeft een eigen buitenuitloop van 2 hectare. In de uitlopen staan appelboompjes en in één uitloop ook bessenstruiken en pruimenbomen. De randen zijn beplant met inheemse heesters, zoals vlieren, meidoorns, wilgen, hazelaars, zwarte elzen, vuilboom en kornoelje.

De kippen scharrelen, als ze oud genoeg zijn, onder de fruitbomen en -struiken en heesters. Dat is prettig voor de dieren, die van oorsprong op de rand van bossen en wat kaler gebied leefden. Zo landen roofvogels moeilijker in de boomgaard, vanwege de draden waaraan de bomen bevestigd zijn. De kippen krabben gras weg onder de fruitbomen, op zoek naar rupsen en wormen en bij de stal nemen ze stofbaden. Vooral ‘s ochtends en ‘s avonds liggen ze graag in de zon. Als het ‘s zomers overdag erg warm is, zoeken ze de schaduw op, meestal in de buurt van hun stal. Binnen is er altijd voer, vers water en geventileerde lucht en ook daar zijn de kippen graag. Vóór het donker wordt, halen we de dieren die nog buiten lopen, zelf naar binnen, geholpen door onze hond Olke.

De kippen eten biologisch krachtvoer, aangevuld met veel granen en geplette veldbonen van onze akkers. Als snack geven we ze appels, pompoenen en erwten die niet mooi genoeg zijn voor de verkoop. De stallen strooien we in met stro van eigen boerderij.

Kip met appel en cider

Coq au vin is een bekend kippenstoofgerecht, maar uit cider- en appelstreek Normandië stamt dit andere heerlijke Franse kippenstoofgerecht. Je kunt...

Kip in wijn met verse knoflook en laurier

    Nodig voor 4 personen 1 biologische kip (ca.1,5 kg) opgedeeld in 8-10 stukken, filets liefst mét vel 4 eetlepels olijfolie 2 bollen...

Kip in hooi

Het maken van een bijzondere maaltijd is soms heel makkelijk. Neem nou het bereiden van een kip. Sommige mensen zien op tegen het klaarmaken van een...

Recept kip DvhN

Klaas kookt Geplukte kip op tortilla Vaagje: waarom eten we kipfilet? Antwoord: omdat het snel en vrijwel zonder risico te bereiden is. Maar doe...

Noord-Afrikaanse kip van Trudy

Trudy stuurde als tweede een recept in, geïnspireerd door de Libanese keuken en veel eigen fantasie. Nodig  1 biokip van Eikemaheert (ca. 1,5 kg)  4...

Gemarineerde kip van Coby

Coby Palmbergen uit Westeremden, was de eerste die op onze oproep reageerde om kiprecepten te delen. "Ik heb een royale marinade gemaakt van een...