Experimenterend met appels en zoekend naar mooie recepten, belandde ik op een gezellige januaridag bij het boek van Christian Weij, Verrot Lekker. Een boek over fermenteren, waar ik nog niet zoveel mee had gedaan. We hadden ook juist behoorlijk wat heerlijke biologische knolselders uit Godlinze in huis. Het recept van Christian was kinderlijk eenvoudig. Alleen het raspen is een klus. Gelukkig ontdekte ik dat een oude keukenmachine die ik ooit van een vriendin had gekregen, in een mum van tijd alles raspt. Het fermenteren van deze salade in pekel kost slechts 12 uur.
nodig (*verkrijgbaar bij Eikemaheert)
- 500 ml koud water
- 25 gr fijn zeezout* zonder jodium
- 500 gr knolselderij, geschild en schoongemaakt
- 1 zoetzure appel* (Santana, Natyra, Martini) met schil, zonder klokhuis
- 3 eetlepels mayonaise
bereiden
Meng water en zout in een kom of maatbeker en roer tot het zout is opgelost. Dat is de pekel.
Pak een grote kom en rasp daarin de knolselderij en appel met een grove rasp of keukenmachine. Meng goed door elkaar en doe het over in een weckpot of andere glazen pot van ongeveer 1,5 liter inhoud. Schenk de pekel er over tot knolselder en appel onderstaan. Doe een schoon doekje of zakdoek over de pot en zet het vast met een elastiekje. Zet de pot op kamertemperatuur weg in je keuken, op een plek waar je hem goed kunt zien. Laat de inhoud 12 uur (of iets langer, dat geeft niet) fermenteren.
Schep na het fermenteren het rasp in een zeep en druk er met een houten pollepel het vocht uit. Meng in een kom de mayonaise en wat versgemalen zwarte peper goed door de salade en doe deze over in een schone glazen pot. De salade kun je een aantal dagen in de koelkast bewaren. Heerlijk en gezond broodbeleg, lekker bijgerechtje.