fruitteelt in het hoge noorden
sinds 2018
Sinds het vroege voorjaar 2018 staan er rondom de boerderij palen en stokken. Er waren eerst best veel mensen die dachten dat we een wijngaard waren begonnen. Maar nee, we hebben een appelboomgaard aangeplant, van een kleine 2 hectare.
Biologisch en schurft-resistent
Het is een productieboomgaard. Biologisch. Dat betekent niet dat we hoogstambomen, of oude rassen hebben aangeplant. Daar kunnen we inkomen uit halen (bewerkelijk snoeien, lastig af te zetten).
We hebben aanvankelijk voor 3 appelrassen gekozen (Santana met als bestuiver Natyra en Natyra met bestuiver Alkmene). Natyra, een nieuw ontwikkeld ras, en Santana zijn behoorlijk bestand tegen schurft. Want ook biologische appels moeten er goed uit zien. Alkmene wordt ook wel gezien als een ‘robuust ras’: die kan ook een stootje hebben.
Inmiddels hebben we een paar rassen bijgeplant, in wat kleinere hoeveelheden: Freya, Rode van Boskoop en een oud Duits appelras: Martini.
Rodebietjessoep met appel
Verrassend: groente- en fruitcombinaties. Probeer deze heerlijke aardse en toch frisse soep eens, van rode biet met appel én meer, zoals onze appelazijn, knoflook en appelstroop.
Selleriesalade met appel
Fermenteren is erg leuk en niet moeilijk. Je verwerkt er restjes mee, die je net weer wat langer kunt bewaren. Knolselder en appel helpen jou bij het maken van je eigen heerlijke en gezonde selleriesalade.
‘Kleine’ boomgaard
Veel mensen reageren verbaasd op ons verhaal: kun je in Noord-Groningen fruit telen? Maar natuurlijk kan dat! Er zitten er al enkelen, onder wie Wirtjo Molema. Die maakt inderdaad zelfs wijn. En niet te vergeten fruitteeltbedrijf Oudebosch in Niehove. Een grote boomgaard, van tientallen hectares. En in Loppersum had je vroeger de fruitteelt van Cor en Trineke Glas (jawel, familie!). Wij hebben slechts een kleine 2 hectare laagstam appelboompjes. Daar konden mensen in de jaren 50 al lang niet meer van leven. Bij ons hebben de boomgaardjes een ‘dubbeldoel’: beschutting bieden voor onze biokippen en een extra pootje onder het bedrijf om levensvatbaar te kunnen zijn, nu we nog maar op krap 30 hectare boeren.
Vroeger veel fruit in Loppersum
Loppersum en omgeving kennen geen bedrijfsmatige boomgaarden. Maar dat er geen bomen zouden kunnen groeien? Vraag het maar eens aan de pomologen in de buurt. We hebben zelf oude kadasterkaarten via hisgis.nl uit 1832 bekeken. Daarop zie je dat het in en rond het dorp Loppersum bezaaid lag met boomgaarden. Alle groene perceeltjes zijn boomgaarden. Later werd Loppersum bekend vanwege de fruitveiling Pomona en vooral de bessenteelt. Dit is allemaal weg!