Stedumerweg 28   9919 TE Loppersum  0596-551214  info@eikemaheert.nl

fruitteelt in het hoge noorden

sinds 2018

Sinds het vroege voorjaar 2018 staan er rondom de boerderij palen en stokken. Er zijn best veel mensen die denken dat we een wijngaard zijn begonnen. Maar nee, we hebben een appelboomgaard aangeplant, van een kleine 2 hectare.

Biologisch en schurft-resistent

Het is een productieboomgaard aan. Biologisch. Dat betekent niet dat we hoogstambomen, of oude rassen aanplanten. We kunnen daar geen inkomen uit halen (bewerkelijk snoeien, lastig af te zetten).

We hebben voor 3 appelrassen gekozen (Santana met als bestuiver Natyra en Natyra met bestuiver Alkmene). Natyra, een nieuw ontwikkeld ras, en Santana zijn behoorlijk bestand tegen schurft. Want ook biologische appels moeten er tegenwoordig onberispelijk uitzien. Alkmene wordt ook wel gezien als een ‘robuust ras’: die kan ook een stootje hebben.

Palen en stokken

Supersnelle bessencake

In de zomer is er overal fruit. Eerst het zachtfruit: aardbeien, allerlei bessen, pruimen, frambozen en dan natuurlijk de appels en peren. Wat een rijkdom en genot! De overvloed van de natuur vraagt om verwerking in de keuken. Veel werk? Niet met dit supermakkelijke en snelle recept!

Lees meer
lees meer

‘Kleine’ boomgaard

Veel mensen reageren verbaasd op ons verhaal: kun je in Noord-Groningen fruit telen? Maar natuurlijk kan dat! Er zitten er al enkelen, onder wie Wirtjo Molema. Die maakt inderdaad zelfs wijn. En niet te vergeten fruitteeltbedrijf Oudebosch in Niehove. Een grote boomgaard, van tientallen hectares. En in Loppersum had je vroeger de fruitteelt van Cor en Trineke Glas (jawel, familie!). Wij hebben slechts een kleine 2 hectare laagstam appelboompjes. Daar konden mensen in de jaren 50 al lang niet meer van leven. Bij ons hebben de boomgaardjes een ‘dubbeldoel’: beschutting bieden voor onze biokippen en een extra pootje onder het bedrijf om levensvatbaar te kunnen zijn, nu we nog maar op krap 30 hectare boeren.

Vroeger veel fruit in Loppersum

Loppersum en omgeving kennen geen bedrijfsmatige boomgaarden. Maar dat er geen bomen zouden kunnen groeien? Vraag het maar eens aan de pomologen in de buurt. We hebben zelf oude kadasterkaarten via hisgis.nl uit 1832 bekeken. Daarop zie je dat het in en rond het dorp Loppersum bezaaid lag met boomgaarden. Alle groene perceeltjes zijn boomgaarden.  Later werd Loppersum bekend vanwege de fruitveiling Pomona en vooral de bessenteelt. Dit is allemaal weg!