Stedumerweg 28   9919 TE Loppersum  0596-551214  info@eikemaheert.nl

Rodebietjessoep met appel

Rode bieten zijn een fantastische groente. Verse – dus niet voorgekookte – bieten zijn smaakvoller en je kunt er nog van alles mee doen. Het aardse van de biet combineert heel goed met het zure appels, zoals een reinette, Santana of Martini-appel.

nodig

  • 5 ons rode biet
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • halve kilo appels
  • 1 liter kippen- of groentebouillon
  • 3 eetlepels appelstroop
  • Zout*, versgemalen zwarte peper
  • een snufje komijn*
  • crème fraîche of Griekse yoghurt
  • oven, voorverwarmd op 200°C
  • ovenschaal
  • staafmixer

bereiden

Borstel de bietjes af en snijd eventuele ruwe schil dun weg. Snij ze in kwarten. Leg de bietenstukken in de ovenschaal met de teen knoflook, azijn en olie. Dek goed af met aluminiumfolie en laat de bieten drie kwartier garen.

Schil de appels, snij ze in parten, verwijder de klokhuizen en doe ze samen met de gepofte bietjes en de bouillon in een grote pan. Kook de soep tot de appels gaar zijn. Pureer het soepje dan glad met de staafmixer. Breng op smaak met appelstroop, zout en versgemalen zwarte peper. Een snufje komijn (evt. fijngevijzeld) geeft een exotisch tintje aan de soep. Een schep crème fraîche of Griekse yoghurt in het bord soep kan lekker zijn, maar hoeft niet.