Stedumerweg 28   9919 TE Loppersum  0596-551214  info@eikemaheert.nl

Kip met appel en cider

Coq au vin is een bekend kippenstoofgerecht, maar uit cider- en appelstreek Normandië stamt dit andere heerlijke Franse kippenstoofgerecht. Je kunt hiervoor je mooie biokip het beste in stukken snijden, ook de filets, want een biokip is sappig en wordt niet droog. Als je de kip heel laat, moet je zeker 1,25 uur stoven in de oven; bij een echte grote kip nog 3echt wat langer. De zoetzure Santana-appel is erg geschikt voor dit gerecht, ook omdat zij stevig blijft en niet in moes verandert.

nodig (* verkrijgbaar bij Eikemaheert)

  • 1 biokip* (in stukken, laat het vel zoveel mogelijk intact)
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 middelgrote gele uien* (gesnipperd)
  • 2 teen knoflook* (gesnipperd)
  • halve Santana-appel*, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels bloem*
  • 1 eetlepel mosterd*
  • 125 ml bouillon
  • 300 ml appelcider* (bij voorkeur Wildebras)
  • 1 hele Santana-appel*, in schijfjes gesneden
  • klont roomboter
  • 125 gram slagroom
  • zwarte peper* (korrels/vers malen is het lekkerst!) en zout*
  • Ovenvaste pan met deksel
  • Oven voorverwarmd op 180 graden (of stoven op vuur)

bereiden

Kruid de kipstukken met zout en versgemalen zwarte peper. Verhit de olie in een stevige pan op een middelhoog vuur. Bak de kipstukken aan alle zijden mooi bruin. Zorg dat alle kipstukken de bodem raken, dus bak in porties als je pan te klein is. Zorg dat de kip mooi aanbakt en niet gaat stoven (dat gebeurt als de temperatuur te laag is). Schep de bruingebakken kipstukken uit de pan en zet opzij.

Fruit de ui rustig glazig in dezelfde pan waarin je de kip hebt gebakken. Doe er na een paar minuten de knoflook en appelblokjes bij en laat rustig karamelliseren. Roer geregeld om. Bestrooi het geheel met de bloem, roer alles goed om en laat ongeveer een minuut meebakken. Voeg de mosterd toe, roer door, en giet er dan cider en bouillon bij. Roer de aanbaksels los en breng aan de kook.

Leg de kip terug in de pan, breng aan de kook en zet de pan met deksel zeker 1 uur in de oven (180 graden)

Haal de pan na 1 uur tot 5 kwartier uit de oven. Schep de kipstukken er even uit en houd ze warm. Kook de saus op hoog vuur tot ongeveer de helft in. Bak ondertussen de appelschijfjes in een klont roomboter in een andere pan aan beide kanten goudbruin. Roer de room door de mosterdsaus en leg de kip terug in de pan en maak weer helemaal warm. Verdeel dan de gebakken appeltjes over de kip in de pan en serveer het gerecht direct.