Nodig voor 4 personen
- 1 biologische kip (ca.1,5 kg) opgedeeld in 8-10 stukken, filets liefst mét vel
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 bollen verse knoflook (of teentjes van 2 bollen droge knof)
- 6 laurierbladeren
- 200 ml droge witte wijn
- 100 ml water
- zeezout en zwarte peper
- zware koekenpan of stoofpan met deksel
Bereiden:
Wij hakken de kip zelf meestal in wat kleinere stukken, mét bot aan de filets, maar als je snijdt, kun je de kip bijvoorbeeld ook opdelen in dijen en drumsticks en de filets in 4 stukken verdelen. Doe wat je prettig vindt, maar hoe groter de stukken, hoe langer je stooftijd is.
Bestrooi de kipdelen met zout en peper. Verwarm de olie in de koekenpan, doe de knoflook erbij als de olie heet is en laat zachtjes bakken tot de knof lichtbruin kleurt. Haal de knoflook dan met een schuimspaan uit de pan en hou apart.
Bak de kipstukken in porties rondom goudbruin. Leg ze apart op een warm bord en doe de knoflook terug in de pan, samen met de laurier. Schenk de wijn erbij, schud de pan om olie en vocht te mengen en laat het vocht 2 minuten zachtjes koken. Leg dan ook de kipstukken in de saus. Roer het water erdoor, leg de deksel op de pan en laat rustig op zacht vuur 20 minuten stoven. De wijn houdt het vlees sappig, dus je kunt het ook wat langer laten staan, dan wordt het vlees zachter, net naar je eigen voorkeur. Breng de saus op smaak met zout en peper.
(foto: Otto Kalkhoven)