Stedumerweg 28   9919 TE Loppersum  0596-551214  info@eikemaheert.nl

Kip in wijn

 

Als je kookt met wijn, is het zaak om goede wijn te gebruiken. Want in de keuken geldt: voor het beste resultaat begin je met producten van uitstekende kwaliteit. Omdat je er maar 200 ml van nodig hebt, kun je het grootste deel toch nog lekker opdrinken! De recepten zijn voor 4 personen.

Nodig:

  • 1 biologische kip (ca.1,5 kg) opgedeeld in 8-10 stukken, filets liefst mét vel
  • 4 eetlepels olijfolie
  • losgemaakte teentjes van 2 bolletjes knoflook, ongeschild
  • 6 laurierbladeren
  • 200 ml droge witte wijn
  • 100 ml water
  • zeezout en zwarte peper
  • zware koekenpan of stoofpan met deksel

 

Bereiden:

Wij hakken de kip zelf meestal in wat kleinere stukken, mét bot aan de filets, maar als je snijdt, kun je de kip bijvoorbeeld ook opdelen in dijen en drumsticks en de filets in 4 stukken verdelen. Doe wat je prettig vindt, maar hoe groter de stukken, hoe langer je stooftijd is.

Bestrooi de kipdelen met zout en peper. Verwarm de olie in de koekenpan, doe de knoflookteentjes erbij als de olie heet is en laat ze zachtjes bakken tot ze bruin kleuren. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en hou ze apart.

Bak de kipstukken in porties rondom goudbruin. Leg ze apart op een warm bord en doe de knoflook terug in de pan, samen met de laurier. Schenk de wijn erbij, schud de pan om olie en vocht te mengen en laat het vocht 2 minuten zachtjes koken. Leg dan ook de kipstukken in de saus. Roer het water erdoor, leg de deksel op de pan en laat rustig op zacht vuur 20 minuten stoven. De wijn houdt het vlees sappig, dus je kunt het ook wat langer laten staan, dan wordt het vlees zachter, net naar je eigen voorkeur. Breng de saus op smaak met zout en peper.

(foto: Otto Kalkhoven)