Stedumerweg 28   9919 TE Loppersum  0596-551214  info@eikemaheert.nl

Gemarineerde kip van Coby
Coby Palmbergen uit Westeremden, was de eerste die op onze oproep reageerde om kiprecepten te delen. “Ik heb een royale marinade gemaakt van een paar lepels shoarmakruiden, knoflook, bosui, takjes tijm en bakolijfolie”, mailde ze. “En daarmee een hele kip ingesmeerd.  Dit twee uur laten intrekken en de kip vervolgens in een uur in een braadzak in de oven laten garen op 180 graden. Voor het opdienen heb ik de kip onder de grill laten bruinen. Hij was heerlijk.” Op verzoek nog wat aanvullingen en toelichting van Coby:

De shoarmakruiden

  •    0,5 tl. cayennepeper
  •    0,5 tl. kurkumapoeder
  •    1,0 tl. gemberpoeder
  •    0,5 tl. kaneel
  •    1 tl. knoflookpoeder
  •    1 tl. djintan (gemalen korianderzaad)
  •    1 tl. ketoembar
  •    0,5 tl. nootmuskaat
  •    1 tl. paprikapoeder
  •    1 tl. peterselie, gedroogd
  •    1 tl. piment
  •    1 tl. selderijblad, gedroogd
  •    1 tl. zout
  •    0,5 tl. zwarte peper

Toelichting bereiding

Meng alle kruiden door elkaar behalve zout, selderijblad en peterselie. Deze laatste 3 ingrediënten maak je eerst in een vijzel fijn.  Dit is genoeg voor 500 gram vlees. Ik maak dit kruidenmengsel zeker 6 x vermenigvuldigd in een goed af te sluiten  lege jampot. Ik gebruik wel minder minder zout dan het recept aangeeft. Kan er op tafel nog bij. Het mengsel blijft lang goed.  Als richtlijn doe ik per 500 gr kip in een kop olijfolie een flinke eetlepel shoarma kruiden om de kip mee in te smeren. Even een poos laten marineren en dan zo de oven in.  Omdat je het in een braadzak stooft, verlies je bijna geen kruiden en specerijen in een jus. Bedruipen is ook niet nodig.  De takjes tijm en de stukken knoflook en bosuitjes komen in de kip of los in de braadzak. Het restant van de marinade laat ik in de kip lopen.

Het mengsel zoals omschreven  is inderdaad voor 500 gr. vlees. Maar ik heb altijd graag royaal voor handen. ? ik kook veel uit de losse hand. Altijd verrassend!

Coby Palmbergen, februari 2018