Het maken van een bijzondere maaltijd is soms heel makkelijk. Neem nou het bereiden van een kip. Sommige mensen zien op tegen het klaarmaken van een hele kip. Maar heb je een grote – liefst gietijzeren – braadpan met deksel én een oven, dan kan het haast niet makkelijker dan wat je zo meteen gaat lezen. Dit klassieke recept kwam via Franse koekboeken, de Parijse chefkok Alain Passard en thuiskok/schrijfster Marjoleine de Vos in mijn top 10 terecht. Wij gebruiken ons eigen klaverhooi, dat we meestal wel in pakken hebben liggen. Maar aan hooi kun je in stad en ommeland makkelijk komen. Houd rekening met een totale bereidingstijd van bijna 2 uur (waarin je vrijwel niets doet).
Nodig voor 4 personen:
- 1 flinke biologische kip
- 250 g hooi (verkrijgbaar bij dierenwinkels)
- olijfolie
- zout en peper (uit de molen)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 250 graden. Maak een nest van hooi in je braadpan. Leg de kip met de borst omlaag in het hooiholletje. Giet een straaltje olijfolie over de rug en bestrooi die met peper en zout. Sluit de deksel van de pan. Braad de kip 45 minuten in de oven. Haal de pan er dan uit, draai de kip op haar rug (de borst is nu prachtig goudbruin), doe olie zout en peper op haar borst en braad de kip nog eens 30 minuten. Haal de pan vervolgens uit de oven en laat die met het deksel er op nog 40 minuten staan.