Stedumerweg 28   9919 TE Loppersum  0596-551214  info@eikemaheert.nl

Wij verkopen moestuinzaden
Eikemaheert is verkoper geworden van moestuinzaden van De Zaderij. De Zaderij is een coöperatie van boeren, tuinders en zorgboerderijen die streven naar biodiversiteit en een gezonde leefomgeving. Alle telers zijn volledig biologisch of biodynamisch gecertificeerd. De Zaderij beoogt het beheer van voedsel weer in eigen hand te nemen en niet de grote zaadbedrijven en supermarkten te laten bepalen hoe onze groenten er uit komen te zien. De Zaderij veredelt diverse zaadvaste rassen die niet gepatenteerd of beschermd zijn met kwekersrechten. Hechte samenwerking is er met Stichting Zaadvast die deze rassen ziet als openbaar cultureel erfgoed. De groenterassen worden uitgezocht op smaak en voedingskwaliteit. Met de grootste zorg gedorst, zorgvuldig geschoond, op kwaliteit en kiemkracht (>90%) beoordeeld en uiteindelijk met de hand verpakt. Zonder DNA manipulatie of technologische ingrepen!

Wat zijn zaadvaste zaden?

Bij een zaadvast ras komen uit het plantenzaad nakomelingen voort met (nagenoeg) dezelfde eigenschappen als de ouders. Vandaar de naam ‘zaadvast’. De voorplantingscyclus kan steeds opnieuw worden voortgezet, van generatie op generatie. Een belangrijk voordeel van zaadvaste rassen, aldus De Zaderij, is dat er altijd enigszins genetische variatie bestaat tussen de planten op het veld. Ziektes verspreiden zich minder snel dan bij de dominante zogenoemde F1 hybride rassen. Want door speciale kruisings- en programmeringsprogramma’s zijn de planten die uit hybride zaden groeien genetisch identiek. Je kunt deze planten niet gebruiken om zaad van te winnen: de rassen moeten steeds opnieuw gekruisd worden. Uit zaadvaste rassen kan door telers wél zelf zaad gewonnen worden.

Assortiment

De Zaderij bestaat in 2023 vijf jaar. Inmiddels heeft de coöperatie 70 verschillende en bijzondere rassen in het assortiment. Daaronder veel oude(streek) rassen, die onderdeel zijn van het boerenerfgoed, maar die bedreigd zijn in hun bestaan door grootschalige en technologische zaadveredeling. Sinds enkele jaren behoort ook de doperwt Wonder van Scheemda, geteeld op Eikemaheert, tot het assortiment zaden van De Zaderij. Eikemaheert heeft nu een mooie display in de winkel met 20 leuke moestuinzaden (€ 3,95) waarmee je zelf aan de slag kunt, van tomaten tot pompoen en van blauwschokkers tot radijsjes. Ook hebben we een starterspakket met 6 zaden: peultjes, tuinkers, sperzieboon, snijbiet, spinazie en winterpostelein (€ 21,95). Wil je méér? Dan is er een mooi XL-pakket met 10 mooie groentezaden: sla, boerenkool, pompoen, Wonder van Scheemda, prei, bladkool, andijvie, wortel en een droogboon (€ 33,95). Dat scheelt 6 euro ten opzichte van 10 losse zakjes. Een leuk cadeau, voor jezelf of iemand die van tuinieren houdt!

 

Website Zaderij (klik hier)