Stedumerweg 28   9919 TE Loppersum  0596-551214  info@eikemaheert.nl

Haal verse knoflook van het land 15 juni

 

Dit jaar gaan we de kleiknoflook vers oogsten. Het blad van de knoflook is namelijk door “roest” aangetast en kan geen energie meer in de bollen pompen.  Veel knoflooktelers hebben last van de roest dit jaar. Waarschijnlijk komt dat door het enorm natte voorjaar.

Wist je dat verse knoflook is héérlijk is: veel zachter van smaak dan droge knoflook. Het is ook een makkelijk product: je hoeft de tenen niet te pellen, maar je kun de hele bollen direct opsnijden, tot en met het steeltje. Dunne plakjes verse knoflook zijn heerlijk op brood (bijvoorbeeld met pindakaas en sambal), in de salade of gebakken in allerlei gerechten (pasta, nasi, stoofschotels). Je kunt van verse knoflook soep maken. Of met een keukenmachine of staafmixer de bollen fijnmaken en met wat zout fermenteren. De spread die dat oplevert is in schone potjes zeker 6 weken houdbaar in de koelkast. Schoongemaakte knofloken kun je met een doekje er omheen 2 – 3 weken goed houden in de koelkast. We zetten recepten op onze site, dus daar kun je lekker mee aan de gang.

Kom je ook 15 juni? Als het even kan graag op de fiets (beperkte parkeerruimte op ons erf). Vanaf het erf kun je het land oplopen naar Piet, die alles laat zien en je helpt de knofloken te oogsten. Hij vertelt hoe ze mooi schoon te maken. In ons erfwinkeltje kun je de knoflook (per 10 stuks voor € 7,50) afrekenen.